12 Haz 2015

Hünkar Beğendi

Əgər eyni yeməkləri bişirməkdən yorulmusunuzsa Türk mətbəxinin yeməklərindən olan Hünkar Beğendi'ni bişirib, süfrənizdə fərqli ləzzətli dad ortaya çıxarda bilərsiniz ;) 
P.S. Öncədən qeyd edim ki, ətlər quşbaşı olmalıdır. Mən iri tikə sevmədiyim üçün ətləri xırda doğramışam.


İçindəkilər/İçindekiler:

Quşbaşı doğranmış dana-quzu əti / Kuşbaşı doğranmış dana ve kuzu eti
Soğan
Yaşıl bibər / Yeşil biber
Pomidor / Domates
Duz, istiot / Tuz, karabiber
   
Beğendi'si  üçün / Beğendisi için:
                                   
3 ədəd orta boy badımcan / 3 adet orta boy patlıcan   
1 stəkan süd /1 su bardağı süt
1,5 yemək qaşığı un /1,5 yemek kaşığı un
İstiot / Karabiber
Kərə yağı / Tereyağı
Bitki yağı / Sıvı yağ
Holland pendiri /Kaşar peyniri

 Hazırlanması 
1. 1 yemək qaşığı bitki yağını tavada qızdırırıq. Quşbaşı doğradığımız ətləri yüksək dərəcədə qovururuq. Ətlər suyunu buraxdığı zaman, qazın dərəcəsini orta dərəcəyə gətiririk. Tavamızın qapağını qoyub, suyunu çəkənə qədər bişməsini gözləyirik. Bişən ətə kub şəklində doğranmış soğan, bibər əlavə edib, 10 dəqiqə bişiririk. Daha sonra pomidor (mən qabığı soyulmuş üstün tuturam) kub şəklində doğranır, duz və istiotla əlavə edilir. Pomidorun suyu quruduqda tavamızın altını söndürürük.
    Tavaya 1 yemek kaşığı sıvı yağ alıp ısıtıyoruz. Kuşbaşı doğradığımız etleri yüksek ateşte kavuruyoruz. Etler suyunu verince, tavamızın ağzını kapatıp, orta ateşte etler suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Pişen ete küp küp doğranmış soğan ve biberleri ekliyoruz, 10 dakika pişiriyoruz. Küp doğranmış domatesleri (ben kabuğunu soymayı tercih ediyorum), tuzu ve karabiberi etlerimize ekliyoruz. Domatesin suyu çekilince altını kapatıyoruz. 

2. Badımcanları közləyirik. İsti-isti qabığını soyuruq və bıçaqla xırda-xırda doğradıqdan sonra, elə bıçaqla da əzməyə başlayırıq. Tavaya bitki yağ və kərə yağı əlavə edib, yağı isidirik. Yağ qızdığı zaman unumuzu əlavə edib dayanmadan qarışdırırıq. Unun rəngi dəyişdikdən sonra süd əlavə edirik. Yenə qarışdırmağa davam edirik. Qatılaşmağa yaxın badımcanları içinə əlavə edirik və qarışdırırıq. Bir neçə dəqiqə sonra duz, istiot və rəndələnmiş holland pendirini də əlavə edib, qarışdırıb, pendir əridikdən sonra tavamızın altını söndürürük. Geniş boşqaba əvvəlcə sosumuzu yayırıq, orta hissəsini açırıq və ətləri də ora əlavə edirik. Üzərini reyhan və cəfəri ilə bəzəyərək isti şəkildə süfrəyə veririk. Nuş olsun :)
  Patlıcanları közlüyoruz. Sıcak sıcak kabuğunu soyup, bıçakla küçük küçük doğrayıp, döver gibi eziyoruz. Tavaya sıvı ve tereyağı alıp isitiyoruz. Unumuzu ekleyip, kokusu çıkıp renk değiştirene kadar kavuruyoruz. Üzerine süt ekleyip kavurmaya deam ediyoruz. Muhallebi kıvamına geldiği zaman patlıcanları da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Rendelenmiş kaşar peyniri, tuz, karabiber ekleyip, peynir eridikten sonra tavamızı ocaktan alıyoruz. Geniş tabağa önce beğendimizi yayıp, orta kısmını açıp, etleri ortaya ekliyoruz. Üzerini fesleğen ve maydanozla süsleyip sıcakken servis edebilirsiniz. Afiyet olsun ;)  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

RƏYLƏRİNİZ DİGƏR OXUYUCALARA DA KÖMƏK OLA BİLƏR! ODUR Kİ, RƏY YAZMAĞI UNUTMAYIN! :)